Tennisstaden Båstad

En av de saker som Båstad förknippas mest med är tennis. Sedan 1948 spelas Swedish Open, som ingår i ATP-touren, i staden under vecka 28 eller 29. Det innebär en hel del logistiska problem, men också stora inkomster för företagarna i Båstad.

I Båstads kommun bor 14 500 personer, men under tennisveckan i juli besöks staden av uppemot sju gånger så många: 100 000 enligt vissa beräkningar. Alla kommer dock inte för att spela eller ens titta på tennis, utan många kommer för att göra affärer, festa eller för att visa upp sig. I filmen Avalon från 2011 säger Carl Johan de Geer att tennisveckan har blivit den nya Almedalsveckan, och att Olof Palme skulle ha besökt nattklubbarna i staden om han fortfarande hade varit i livet.

Tennisen hamnar lite i skymundan under tennisveckan, vilket beror på att de allra största stjärnorna sällan deltar i Swedish Open. En anledning till detta är konkurrensen från ATP-turneringen i Stuttgart, som äger rum samtidigt. Detta innebär dock inte att det har saknats namnkunniga spelare under turneringen. Genom åren har bl.a. Björn Borg, Stan Smith, Serena Williams och Gisela Dulko spelat i turneringen.

Resten av året

Det är dock inte bara under tennisveckan som mycket kretsar kring tennis i Båstad. Sedan 2012 finns en gymnasieutbildning med tennisinriktning i staden. Denna utbildning är öppen för ungdomar från hela Sverige, och lockar flera av Sveriges största juniora talanger.

För att kunna ta vara på yngre talanger inom den vita sporten finns också en grundskoleutbildning med tennisinriktning för årskurs 7 till 9 på Strandängsskolan. Utbildningen drivs i samarbete med Båstad Tennissällskap.

Det finns även flera tennisbanor i staden, som är öppna för amatörer likaväl som för proffs. Sportcentret Drivan har 20 bokningsbara tennisbanor, och ytterligare fyra finns på Förslövs Tennisklubb. Tennisklubben är dock bara öppen under sommaren.