Temaveckor i landet

Det är inte bara Båstad som har en temavecka, det finns många temaveckor runt om i svenska städer, även om tennisveckan troligen är en av de allra mest kända. Mest känd är den dock inte, eftersom det finns en del konkurrens.

Den stad som har flest temaveckor är troligen Visby. Där finns minst tre, även om bara två av dem är officiella. Medeltidsveckan är en festlighet för hela familjen, eftersom medeltiden har något för alla åldrar, och lockar medeltidsfantaster från hela Sverige, samt en och annan från våra grannländer också.

Den vecka som det rapporteras mest om i medierna är dock troligen Almedalsveckan, en festival för lobbyister, politiska organisationer och många andra som under en vecka gör sitt bästa för att påverka beslutsfattarna på olika sätt. Sedan har Visby även den s.k. Stockholmsveckan, då huvudstadens hippaste krogar flyttar till rosornas stad.

Även den svenska huvudstaden har en vecka som brukar ge eko i tidningarna långt utanför Mälardalen. Det är Pride-veckan, som framför allt förknippas med en parad men som även innehåller seminarier, föreläsningar, konserter och teaterpjäser. Precis som under tennisveckan och medeltidsveckan är det svårt att hitta hotellrum under Pride. Därför bör man se till att vara ute i god tid. Boka på Hotell Stockholm flera månader i förväg, för att vara säker på att inte tvingas avstå från att besöka evenemanget.

Avtryck i filmen

Slutligen bör kanske dock tilläggas att det bara är tennisveckan som gett upphov till en bra film, nämligen Axel Peterséns Avalon från 2011. Det är den enda svenska film som belönats med kritikerpriset för bästa debutfilm vid filmfestivalen i Toronto. Johannes Brost fick också Guldbaggen 2013 i klassen Bästa manliga huvudroll för sin prestation i filmen. Faktum är att även Almedalsveckan nämns i filmen. Nedan är ett klipp från när filmen hade premiär i Båstad, där den utspelar sig och spelades in.