Att göra i Båstad

Båstad tennisstadionAllt i Båstad handlar inte om tennis. Det finns aktiviteter och evenemang under hela året, även om många nog ser det som en utpräglad sommarstad.

Mest att göra, både i Båstad och på resten av Bjärehalvön, finns det dock under sommaren. Inte minst är sommaren den bästa tiden för golf, en sport som utövas mycket kring Båstad. Det finns sju golfbanor i området, däribland Båstad Old Course, som invigdes 1930 och därmed är den näst äldsta 18-hålsbanan i Sverige. Banan kompletterades 1990 med ytterligare en bana, Båstad New Course.

En annan anrik golfbana, som faktiskt är äldre än Båstad golfklubbs gamla bana, är Torekovs golfklubb längst ut på Bjärehalvön.

Bad och natur

I och kring Båstad finns flera badplatser, vilket har lockat turister till området sedan slutet av 1800-talet. Den mest kända, men knappast mest lättillgängliga, badplatsen finns vid Hovs hallar, den brantaste delen av Bjärehalvöns kust. Stränderna är klippiga, och det finns dessutom flera grottor att utforska för den äventyrligt lagda.

Om vattnet i havet skulle vara för kallt kan man istället besöka Malenbadet, som var Sveriges första tempererade saltvattenbassäng. Flera stora simtävlingar har hållits här, men idag har saltvattenbassängen kompletterats med rutschbanor, plaskbassäng och mycket annat som gör den till ett populärt utflyktsmål även för barnfamiljer. Saltvattenbassängen finns dessutom kvar.

Golf och bad är typiska sommaraktiviteter, men även under höst, vinter och vår går det att uppleva Bjärehalvöns unika natur. Hovs hallar går att uppleva året runt, med gummistövlar eller vandringskängor på fötterna. Det går ven båtar ut till Hallands Väderö från 18 april till 2 november. Under lågsäsong går de dock bara under helgerna.

Skåne är känt för sina bokskogar, och en av de mest kända är Hålehall, där Friluftsfrämjandet har en stuga. Skogen utmärks av att det inte växer särskilt mycket på marken, eftersom bokarnas täta lövverk inte släpper igenom särskilt mycket ljus.